Hvornår har du sidst tjekket olie på bile… armbåndsuret?

Du får synet bilen og renset jakkesættet, men hvad med dit ur? Selv om det er en praktisk brugsgenstand, er det også et smykke, du har på dag ud og dag ind – og derfor er det en rigtig god idé at passe og servicere dit armbåndsur, så det både fungerer og holder sig pænt længere.

Det er formentlig ikke småpenge, du har ofret på dit yndlingsur, og derfor bør du også kende tipsene til at passe på det, så det kan sidde længst muligt på dit håndled. Heldigvis behøver du kun at læse denne guide for at vide, præcis hvad du skal foretage dig nu, hvor du måske netop er blevet mindet om, at du har forsømt dit armbåndsur.

“Du får renset dit jakkesæt, og der bør du også gøre med dit ur. Tjekke, at det går rigtigt, at remmen er perfekt og om olien er okay, ligesom på en bil. Den tager du til syn med, og det skal du også med dit ur,” siger Connie Pedersen, der har arbejdet med ure de sidste 17 år.

Til daglig er hun ansat hos Ure & Guldhuset N.H. Jørgensen, og hun har set, hvordan dit armbåndsur kan ende, hvis du glemmer at vedligeholde det.

“Du bør gå til urmageren cirka mellem hvert andet og femte år alt efter typen af ur. Urmageren laver en trykprøve og tjekker også, om det trænger til at blive smurt eller justeret. Samtidig bliver det renset på bagsiden og der, hvor man åbner for uret,” forklarer Connie Pedersen.

“Det har det rigtig godt af, for hud og sved fra din arm kan sætte sig og gøre uret rigtig ulækkert bagpå, ligesom der kan sidde partikler inde i bagkassen. Tænk, hvor ulækre et par sko ville blive, hvis du havde dem på hver dag i to år.”

Og det er Dorte Sparre, der er ekspert i at rense og ure helt enig i.

”Giv dit ur en overhaling med en speciel klud, der er designet til formålet. På få minutter sørger den imprægnerede klud for, at snavs, sved, creme og andet renses af og dit ur fremstår som nyt igen. Kludene findes hos de fleste smykkebutikker”, siger Dorte Sparre, der er Salgsansvarlig hos Hagerty i Skandinavien.

Hvis dit ur har kvartsbevægelse

Kvartsurværket er den mest almindelige type armbåndsur. Det er den slags ure, der bliver solgt flest af. Alligevel er der mange, der ikke får tjekket uret godt igennem – den gruppe undgår du at blive en del af, hvis du følger disse råd:

· Skift batteri hvert andet år.

· Trykprøv uret hos urmageren ved samme lejlighed for at se, om det stadig er vand- og støvtæt.

“Pakningen er fremstillet af gummi og silikone, og selve pakningen udvider sig eller kan briste, når man åbner for uret. Den anbefaler man også at få udskiftet ved batteriskift. Den skal være tæt, for ellers er uret ikke tæt.”

Hvis dit ur har automatisk eller manuel mekanisk bevægelse

Både automatiske og manuelt mekaniske urværker er lidt mere komplekse end kvartsure, men selv om du ikke bare kan få skiftet batteri, er det stadig nemt at vedligeholde uret:

· Få uret trukket efterset og justeret cirka hvert femte år hos urmageren. Der er en lille fjeder i uret, der skal justeres, så uret hverken går for stærkt eller for langsomt.

· Trykprøv uret hvert andet år.

“Hvis du har fået slået til kronerne eller lavet et lillebitte hak, så er det ikke sikkert, du kan se det. Med en trykprøve finder urmageren ud af, om uret stadig er tæt.”

Det kan du selv gøre

· Træk dit mekaniske ur op en gang om dagen, indtil du mærker modstand

· Træk dit automatiske ur op en gang hver anden uge.

Rengøring:

Du tænker måske sjældent over, hvilken effekt din hud har på dit ur. Udover at tørre det af efter en varm aften, kommer du rigtig langt med at følge disse råd derhjemme.

· Rengør uret med en blød klud eller en tandbørste med lidt vand på, når du kan se, det trænger. Gerne hver anden måned.

· Tjek, at kronen er trykket ordentligt ind og ikke sidder skævt.

· Brug specielt udviklede produkter fra Hagerty, når lænken skal have en hovedrengøring. Til stål anbefaler vi Hagerty Stainless Steel Cloth. Til guld Hagerty Gold Cloth og til sølv Hagerty Silver Cloth. På få minutter sørger den imprægnerede klud for at snavs, sved, creme og andet renses af og dit ur fremstår som nyt igen.

· Skyl uret efter du har været i poolen eller i havet.

Generel vedligeholdelse:

· Tag uret af, når du skal sove, ligesom du ville tage dine sko og briller af, før du går i seng.

· Sørg for, at lænken har den rigtige længde. Er den for stor, vil uret skøjte rundt på dit håndled og slide på lænken, ligesom du kan risikere at tabe uret og skade det.

· Undgå store temperaturudsving, især hvis du har et mekanisk ur – også selv om det er vandtæt.

· Tag ikke dit ur på i solen og gå direkte i vandet. Uret kan ikke tåle den store temperaturforskel mellem den ekstreme varme, som solen afgiver, og kulden fra vandet. Det er altså no go at have armbåndsur på ved stranden.